De Stege | Mini-beleefboerderij

Zorgboerderij, ezeltherapie, verjaardagsfeestjes, workshops en beleefkampjes voor jong en minder jong
Toggle navigation

Ezeltherapie/ asinotherapie binnen “De Stege”

Door het rustgevend effect van ezels op kindjes te ervaren wou ik meer te weten komen over hoe ik Nelle en Zulma kon inzetten in de zorg. Daarom volgde ik de  opleiding asinotherapie bij ezelstal “Hans en Grietje” in Maastricht.

Asinotherapie of ezeltherapie betekent de therapeutische inzet van ezels in de zorg.

Onze ezeltjes Nelle en Zulma worden  getraind om om te gaan met mensen met een beperking en/of psychische problematiek. Door hun zachtaardig karakter, slimheid, hun groot knuffelgehalte en nog tal van positieve eigenschappen kunnen ze perfect ingezet worden in de zorg.

Wij gaan ons vooral richten op de vachtverzorging  ofwel  “de pansage” . Het is een vast ritueel tijdens de ezeltherapie en is gebaseerd op de manier waarop ezels dit bij elkaar doen. We gaan de ezels aaien en borstelen, kriebelen in de oren enz. De ezels kan men ezel tot rust laten komen, laten ontspannen wat een positief effect heeft op de cliënt. Op die manier kan ook een hechte band opgebouwd worden met de ezels.

We leren Nelle en Zulma nieuwe dingen aan wat de nodige inspanningen van zowel hen als de cliënt vraagt. De cliënt kan wordt  gestimuleerd om assertief, begripvol, respectvol, empatisch,… te zijn . Dit versterkt het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden van cliënten en creëert kansen om op een positieve manier iets bij te leren!

Dit is  in een notendop uitgelegd wat asinotherapie inhoudt voor “De Stege”. Er zijn nog heel wat verdere mogelijkheden, voor meer info kan u steeds vrijblijvend contact opnemen.

Ezeltherapie wordt binnen “De Stege” aangeboden voor kinderen, volwassenen met een beperking of psychiatrische problematiek. Kinderen van ouders met psychische problemen om de band te versterken tussen kind en ouder, enz.

     

 
Deel deze website of artikel