Ezeltherapie/ asinotherapie binnen “De Stege”

Door het rustgevend effect van ezels op kindjes te ervaren wou ik meer te weten komen over hoe ik Nelle, Zulma, Trezeke en Guustje kon inzetten in “De Stege”. Daarom volgde ik de  opleiding asinotherapie bij ezelstal “Hans en Grietje” in Maastricht.

Asinotherapie of ezeltherapie betekent de therapeutische inzet van ezels in de zorg.

Onze ezeltjes zijn zeer goed in het omgaan met mensen met een beperking en/of psychische problematiek. Door hun zachtaardig karakter, slimheid, hun groot knuffelgehalte en nog tal van positieve eigenschappen kunnen ze perfect ingezet worden in de zorg. Ezels houden van rust en stralen dit ook heel hard uit.

Wij gaan ons vooral richten op de vachtverzorging  ofwel  “de pansage” . Het is een vast ritueel tijdens de ezeltherapie en is gebaseerd op de manier waarop ezels dit bij elkaar doen. We gaan de ezels aaien en borstelen, kriebelen in de oren enz. De ezels kan men tot rust laten komen, laten ontspannen wat een positief effect heeft op de ezel en cliënt. Op die manier kan een hechte band opgebouwd worden met de ezels.

Via structuur  leren we onze ezels nieuwe dingen aan wat de nodige inspanningen van zowel hen als de cliënt vraagt. De cliënt  wordt  gestimuleerd om assertief, begripvol, geduldig, respectvol, empatisch,… te zijn . Dit versterkt het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden van cliënten en creëert kansen om op een positieve manier iets bij te leren. Het gedrag van cliënten en van ezels beïnvloeden mekaar voortdurend. De weerspiegeling van het gevoel en houding ten opzichte van elkaar werkt heel reflecterend voor cliënten.

Ezeltherapie wordt binnen “De Stege” aangeboden voor kinderen, volwassenen met een beperking of psychiatrische problematiek en kinderen van ouders met psychische problemen om de band te versterken tussen kind en ouder. Ook mensen die eens in hun stressvolle leven wil “onthaasten” kunnen hier terecht om de rust van onze ezeltjes te ervaren.

Dit is  in een notendop uitgelegd wat asinotherapie is voor “De Stege”. Er zijn nog heel wat verdere mogelijkheden, voor meer info kan u steeds vrijblijvend contact opnemen.

     

 
Deel deze website of artikel